onsdag 18 juni 2008

Vägvisare i Tällberg

Så var det äntligen dags. Vägvisare tränade av Peter Wiborn, Göran Gennvi och Lars-Erik Larsson ledsagade 500 deltagare från Tällberg Forum ut i skogen för en 2-timmars övning. Solen sken över Siljan, doften av sommargräs fyllde luften och deltagarna var överväldigade av den svenska naturen. En av Vägvisarna intervjuades i VästerviksTidningen om upplevelsen.  

Vad vi gjorde i Tällberg handlade om en övning på cirka 15 minuter, placera ut deltagarna efter en förberedd slinga, låta dem ha egen tid cirka 45 minuter, hämta in dem igen, avsluta och leda dem tillbaka till en uppsamlingsplats. Naturen själv är det stora skådespelet. Tid för detta: cirka 2 timmar. Se även ett bildspel om Tällberg i den högra kolumnen på den bloggsida du besöker nu.  

Frigör din potential

För att ta steget och faktiskt LEDA en grupp i naturlig närvaro krävs vilja, mod och övertygelse. I detta som i mycket annat vi gör för första gången. En uppmärksammad bok i personlig utveckling - "The Secret" - pekar mot tre steg för att uppfylla sina drömmar. Det första steget är att bestämma sig för vad man vill göra. Den andra steget är att se framför sig det önskade resultatet och känna att det redan har hänt. Det tredje steget är att vara öppen för de möjligheter som kommer i ens väg. Och att vara glad och tacksam på vägen. 

Charles Haanel (1866-1949), skrev en distanskurs på 1910-talet som ligger till grund för "The Secret". I nämnd distanskurs "The Master Key System" introducerar Haanel en naturlag han kallar "The Law of Attraction". Andemeningen är att det blir som vi tänker. Lika attraherar lika. Har vi goda, nobla, modiga och kärleksfulla tankar attraherar vi detta i vårt liv. Ger vi utrymme för rädsla, oro, tvekan och illvilja får vi tillbaka av samma mynt. Allt sitter i tanken som styr det undermedvetna, vilken kopplar oss samman med det stora Alltet, Universum, Anden eller vad du vill kalla det. Den kreativa princip som styr allt levande

Se bilden ovan, vilken introducerar vecka 6 Avslutning. Rullar lågtrycket in över turisterna eller är det på väg bort? Speglar det hur du ser på livet i allmänhet, att orosmolnen hopar sig eller att det är solsken för det mesta? Lägg en kommentar nedan om vad du anser om "Law of attraction". 

För att styra våra tankar behöver vi stilla kroppen, sedan tanken, så att vi får utrymme att forma de idealbilder vi vill skall styra oss själva. En förutsättning för detta är tystnad och bli medveten om hur vi tänker. Ett utmärkt sätt att nå stillhet är att uppleva naturen med alla våra sinnen. Här kan du som Vägvisare göra en viktig insats.

Sälj in din övning

Att erbjuda din övning för pengar medför en viss införsäljning. Som bekant går det lättast att sälja in till befintliga kunder. De känner dig. Du vet hur de tänker. Du hjälper dem. Det känns bra att erbjuda dem något nytt och spännande. Tar du betalt får du ett kvitto på kundens engagemang och mer resurser att utbilda dig i ämnet. Du blir en magnet för flera uppdrag. 

Goda försäljare fokuserar på att möta ett behov hos kunden och bygga långsiktiga relationer. För att förstå kunden behöver man ställa ledande frågor, lyssna mer än att prata och fundera över om ditt erbjudande verkligen löser deras behov eller inte. Tajmingen är viktig. Passar ditt erbjudande in i vad kunden vill göra just nu? 

En användbar modell för all försäljning är SPIN-metoden, utvecklad av Neil Rackham. SPIN står för Situation-Problem-Implication-Need-pay off. Rackham menar att du först måste förstå kundens Situation, de Problem de står inför och följderna (Implication) om problemen kvarstår. När du klarlagt detta kommer slutklämmen: "vore det intressant att motverka följderna genom att åtgärda problemet med X (ditt erbjudande)". 

I praktiken handlar det om att lägga tid på att verkligen förstå kundens situation, problem och följder av problemen innan du presenterar din lösning. Har du väl gjort din hemläxa visar det sig snart att många andra sitter med en liknande problembild, som du kan lösa.

Vilka problem tror du att din övning i naturlig närvaro löser? Delta i veckans telefonkonferens och disktura frågan. 

Presentera din övning

När du sålt in din övning, lägg lite tid på att presentera den.  Här följer ett exempel på en 9-timars Solo-övning i Falsterbo för en avgångsklass masterstudenter på Internationella Miljöinstitutet i Lund. 

Titeln fokuserar på en fråga som fångar in vad övningen handlar om, liksom bilden från platsen de skall besöka. Bilden hittade jag på Flickr.com (var noga med att ange källan). 

introduktionen nämns syftet och vem som utvecklat övningen från början (John P. Milton). 

Programmet löper över två dagar. Först en förberedande kväll i två timmar. Den inleds med ett snack på 30 minuter där övningen sätts in i ett större sammanhang på temat att frigöra sin inre potential, se Haanel i avsnitt 6.3 nedan. Sedan går hela gruppen till Lunds Botaniska trädgård för en sinnesnärvaro övning och en stunds stillhet  i 30 minuter på en utvald plats. Kvällen avslutas med en check-out och erfarenhetsdelning.  

Dagen efter samlas alla tidigt för transport ner till Falsterbo. Väl framme inleds Solo-övningen med en halvtimmes promenad i tystnad längs vattnet för att stilla tanken. Därefter följer en repetition av gårdagens sinnesnärvaro övning. Deltagarna får ett lunchpaket och placeras sedan ut på sina platser i tystnad. De hämtas nio timmar senare. Efter en erfarenhetsdelning far alla tillbaka mot Lund och stannar i Malmö för en bastu. 

I presentationsbroschyren presenteras några rader om platsen de besöker och kom ihåg. Vad gäller den senare påpekas att böcker, papper, penna, radio eller mobiltelefon undanbedes. Detta för att inte störa uppmärksamheten mot en full närvaro i naturen. Med ett par ord om guiden får deltagaren en uppfattning om vem som leder övningen. 
 

När det blev som jag tänkte

Vi har kommit till det sista avsnittet i denna e-kurs. Nu är det upp till dig att leverera den övning du förberett, sålt in, anspassat efter kundens önskemål och presenterat skriftligt. Använder du dig av Haanels metod, se ovan, för att frigöra din inre potentia har du redan levererat en övning för en betalande kund i ditt medvetande. Du har föreställt dig slutresultatet. Känner du glädjen i att hålla fast vid din målbild, och agerar på de öppningar som dyker upp, så blir det som du tänkt. Andra söker efter vad du vill erbjuda.  

I den sista kommentaren för denna e-kurs "Recept för naturupplevelser", berätta om ett exempel, stort eller litet, när det blev precis som du tänkt dig. Det kan vara att du satte den där sista putten på minigolfbanan och vann släktturneringen eller fick drömjobbet du bara såg framför dig att du skulle få. Inspirerande exempel som visar att det blir som du tänker, även fast det kan ta tid. Lägg din kommentar och glöm inte kraften i din tanke. Det enda du kan styra helt och hållet själv. 

"Oavsett om du tänker att du kan eller inte kan, har du rätt" 
Henry Ford (1863-1947)

Innan vi sätter punkt

Innan vi sätter punkt för den här gången vill vi påminna om: 

Synpunkter på e-kursen
För att göra e-kursen ännu bättre behöver vi bakom projektet Allemansjorden lära av dig. Vad var bra? Vad kan bli bättre? Vad var intressant? Skicka in dina kommentarer

Smultronställe
Allemansjorden bygger upp smultronställen över hela Sverige. Ställen som är unika på något sätt. Hjälp oss att visa att Sverige är fantastiskt. Fyll i ditt eget smultronställe som Vägvisare och passa på att marknadsföra dig själv. 

Din blogg
Hur går det med bloggen? Har du bilder och ett par inslag om dig som Vägvisare så skicka länken till Carl Eneroth. Därefter lägger vi upp den på Allemansjorden för allmän beskådan. 

Nästa e-kurs
Tyckte du den här e-kursen var bra finns det flera. Allemansjorden samarbetar med andra aktörer för att ta fram fler e-kurser där naturlig närvaro blir ett inslag. Först ut är ArenaNorden om klimatfrågan ur ett nordiskt perspektiv.

Stort tack för ditt intresse!

Med vänlig hälsning